Home Expertise Consultancy Arbeidshygiënisch onderzoek
OP DEZE PAGINA
Deel deze pagina
Het verwerken van asfalt is een intensief proces waarbij allerlei chemische stoffen vrijkomen. Asfaltrook bestaat uit een mix van gassen, dampen en fijne deeltjes die ontstaan bij het verhitten en verwerken daarvan.
De blootstelling aan asfaltrook bedraagt gemiddeld minder dan 1 mg/m³. Uit verschillende studies komt naar voren dat wegwerkers die asfalteren hinder ervaren. Onder ongunstige condities (weinig wind, ongunstige windrichting, relatief hoge asfalttemperatuur, binnenwerk) kunnen concentraties optreden die klachten veroorzaken (irritatie van ogen en luchtwegen). Soms ook op een verminderde longfunctie met aanwijzingen voor ontstekingsreacties in de longen. Verder klagen asfaltmedewerkers over geurhinderklachten.
Verder is huidblootstelling mogelijk aan het (kleurloze) PAK bevattende condensaat van de asfaltrook op het gereedschap en onderdelen van de spreidmachine. Huidcontact met dit condensaat kan mogelijk leiden tot een verhoogde kans op huidkanker en moet daarom worden beperkt.
RPS is al langer betrokken bij het in kaart brengen van de blootstelling aan asfaltrook. Zo hebben wij voor BAM en Heijmans dagenlang diverse luchtmetingen uitgevoerd bij verschillende asfaltmengsels en onder diverse omstandigheden op verschillende locaties, zoals wegen en tunnels. Hoe doen we dat?
We voeren nauwkeurige luchtmetingen uit om de blootstelling aan asfaltrook in kaart te brengen. Dit doen we in combinatie van stationaire en persoonsgebonden metingen. Dit geeft u een helder beeld van de huidige situatie en helpt bij het identificeren van risicogebieden.
Ons laboratorium is het enige in Nederland dat asfaltrookanalyses uitvoert volgens het IFA/AM 6305 analysevoorschrift. Onze geavanceerde analysemethoden, zoals Fourier-Transform InfraRed (FT-IR) spectroscopie, zorgen voor betrouwbare en gedetailleerde resultaten.
Onze ervaren arbeidshygiënisten vertalen meetresultaten naar praktische aanbevelingen voor een veiligere werkomgeving. Dit omvat het ontwikkelen van maatwerkoplossingen die specifiek zijn afgestemd op uw situatie en voldoen aan de strengste veiligheidsnormen, zoals de NEN-EN 689.
Bij RPS staan wij voor veilige en gezonde werkomgevingen. Een van onze meest impactvolle initiatieven is Opgelucht, een platform dat volledig is gewijd aan het voorkomen van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkvloer. Samen met de Long Alliantie Nederland (LAN) zetten wij ons in om bedrijven en werknemers bewust te maken van de risico’s en hen te voorzien van de kennis en middelen om deze risico’s effectief te beheren.
Met Opgelucht bieden wij inspirerende en informatieve magazines, vol met praktijkvoorbeelden, adviezen van experts, en de laatste inzichten in arbeidshygiëne. Ons doel is om bedrijven te ondersteunen in het nemen van proactieve maatregelen, zodat beroepsziekten voorkomen kunnen worden en de gezondheid van werknemers gewaarborgd blijft. Neem snel een kijkje op www.opgelucht.nl
Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij uw organisatie kunnen helpen bij het beschermen van uw medewerkers tegen de blootstelling aan gevaarlijke stoffen in het algemeen en asfaltrook in het bijzonder. Samen creëren we een veilige werkplek.