Natuurbruggen: Gaan mens en dier samen? Nederland beschikt over meer dan 70 natuurbruggen, waarvan er een aantal is opengesteld voor mensen. Leuk voor ons, maar wat betekent dit voor het gebruik en passeergedrag van de dieren? Hoewel deze vraag in binnen- en buitenland nog maar beperkt is onderzocht, geeft de monitoring bij Natuurbrug Laarderhoogt nu wel interessante resultaten. 27 januari 2022 | 7 min leestijd
Hoe moeten we omgaan met de stikstofcrisis? Ondanks de coronacrisis komt het kabinet binnenkort met een miljardenplan om de stikstofcrisis aan te pakken en de natuur te versterken. Hoe nu verder? We zetten de feiten op een rij en geven voorzetten voor een doeltreffend vervolg. 21 april 2020 | 7 min leestijd
Wat is de beste plek voor natuurvriendelijke oevers? Vanuit een geografisch informatiesysteem in één oogopslag zien of een perceel geschikt is voor natuurvriendelijke oevers. Dat bespaart veel uitzoekwerk. Maar hoe verzamel en benut je die data het best? GIS-specialist Lucien Aspeling van RPS vindt voor Waterschap Rivierenland de meest geschikte locaties door het slim combineren van analyses uit verschillende bronnen. 09 april 2020 | 7 min leestijd
Natuurontwikkeling, veiligheid en koeien bij bijzondere dijkversterking Weimeren Een dijkversterking combineren met natuurontwikkeling, recreatieve toepassingen en grazende koeien. Het Waterschap Brabantse Delta geeft er met hulp van RPS op een creatieve en duurzame wijze invulling aan. Ontdek in deze case hoe je met het slim hergebruiken van de vrijkomende bovengrond het project Weimeren letterlijk en figuurlijk naar grotere hoogte brengt.
2250 hectare nieuwe natuur in de Krimpenerwaard In de Krimpenerwaard met haar lange, smalle kavels speelt een bijzondere opgave. Om dit karakteristieke slagenlandschap te behouden en versterken wordt samen met de boeren 2.250 hectare veenweidenatuur toegevoegd. RPS gidst alle betrokken partijen door het uitvoeringsproces. Met een scherpe focus op slim waterbeheer, duurzame landbouw en een bloeiende leefomgeving voor zowel mens, dier als natuur.
Environment In een wereld die steeds meer bevolkt is en waar de middelen beperkt zijn, is het begrijpen van de relatie tussen mensen en natuurlijke omgeving belangrijker dan ooit. RPS voelt zich thuis in de inrichting én het beheer van stad en land. Juist daar waar de natuur- en wateropgaven groot zijn.
Ecologisch onderzoek Bij RPS geloven we in het belang van ecologisch onderzoek om een diepgaand begrip van de natuur te verkrijgen. Met onze jarenlange ervaring en uitgebreide kennis staan we klaar om de planten en dieren in elk gebied in kaart te brengen. Of het nu gaat om het monitoren van beschermde soorten of het beoordelen van de bodem- en waterkwaliteit, ons ecologisch onderzoek biedt inzichten die essentieel zijn voor het behoud en beheer van natuurlijke omgevingen.
Natuurbeheer Bezit of beheert u natuurgebieden, als particulier of als terreinbeherende organisatie? Versterk en waarborg de kwaliteit van uw landschap, natuur en cultuurhistorie met een breed gedragen beheerplan. Onze adviseurs combineren ruime strategische ervaring met ecologische kennis. Het gevolg is een gedegen beheerplan dat we uitwerken naar effectieve beheermaatregelen. Zo voorkomt u kapitaalvernietiging en behoudt u de natuurwaarden.
Natuurtoets Heeft u bouw- of uitbreidingsplannen? Doe een natuurtoets. Want activiteiten die schadelijk zijn voor beschermde natuurwaarden zijn niet toegestaan. Behalve als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden. Met procedurebestendige oplossingen ondersteunen wij u bij het realiseren van uw plannen binnen de regels. Zo voorkomt u vertraging en extra kosten.
Omgevingsmanagement Klachten uit de omgeving, gedoe met vergunningen, obstakels in de ondergrond. U krijgt er tijdens uw project mee te maken. Uw doelen en de belangen van de omgeving staan daarin soms ver uit elkaar. De impact die dit heeft op (de planning van) uw project wordt vaak onderschat. Vooral als er niet wordt gehandeld vanuit gemeenschappelijke waarden en wederzijds begrip. Met als resultaat de welbekende ‘rompslomp’ van bezwaren en vertragingen. Dit maakt professioneel omgevingsmanagement onmisbaar.