Drietrapsinspectie waterveiligheid bij molens Waterveiligheid, beleving, natuur en innovatie komen samen in het gebied rondom rivier de Vlist en de Rotte. Voor hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard haalt RPS er samen met Asset Hub diverse inspectietechnieken uit de gereedschapskist om de staat van de waterkerende delen van drie molens in beeld te brengen. 30 maart 2022 | 5 min leestijd
Robots voor uitzetten wegmarkeringen De opkomst van de robotisering laat zich binnen de bouwwereld niet onbetuigd. Bij de landmeters van RPS is het werken met de Robot Plotters hier een voorbeeld van. Ze rijden met deze toepassingen door het land voor het sneller, efficiënter en veiliger uitzetten van wegmarkeringen en stuurlijnen. Onlangs was het de beurt aan de A15 bij Ridderkerk. 24 maart 2020 | 3 min leestijd
Speuren naar scheuren met kunstmatige intelligentie Een half jaar geleden trok onze drone boven de Sint-Janskerk in Gouda veel bekijks. We maakten foto’s voor een door TNO/Sobolt ontwikkeld AI-model. Een nieuwe techniek die scheuren herkent en meet in het metselwerk van gebouwen. De uitkomsten zijn nu bekend. Projectleider Jeroen Kruithof geeft tekst en uitleg. 15 december 2021 | 6 min leestijd
Landmeten in de Oude Kerk in Amsterdam Het oudste gebouw van Amsterdam is een kerk die ook kijkt naar de toekomst. Na het inscannen van ruim 2500 graven van personen die hier begraven liggen, neemt zij de bezoekers mee naar een unieke interactieve ervaring. Met persoonlijke achtergronden van mensen die onze hoofdstad kleur gaven. Lees waarom dit voor landmeter Danny van Remmerden zo’n bijzondere klus is. 15 juli 2021 | 8 min leestijd
Vliegensvlug inspecteren bij de Eemshaven Binnen het havengebied van de Eemshaven legt Gasunie een nieuwe drijvende terminal aan voor vloeibaar gemaakt gas. Zo kan het bedrijf in tijden van schaarste blijven voldoen aan de energievraag. In voorbereiding daarop heeft RPS met de dronetechniek en fotogrammetrie een bouwkundige opname uitgevoerd van het tracégebied, de hoogspanningsmasten en windmolens. Dit levert niet alleen een efficiencyslag, maar ook modernere presentatiemogelijkheden op.
Onderzoek primaire waterkeringen Hoogheemraadschap van Rijnland Hoogheemraadschap van Rijnland heeft van de Keersluis (rijksmonument), Mallegatsluis (gemeentelijk monument) en Veerstal veel documentatie beschikbaar. Dit gaat om historische bestektekeningen, maar ook om recent uitgevoerd onderzoek naar bijvoorbeeld de stabiliteit van een object of de betonkwaliteit. Met nader onderzoek wil het waterschap de leemtes dichten waarover de versterkte documenten geen informatie verschaffen.
Landmeten Geo-informatie loopt als een rode draad door uw organisatie. De basisgegevens moeten perfect zijn, anders ontbreekt het fundament voor vervolgstappen. Het verzamelen, ordenen en analyseren van data ligt aan de basis van ons bestaan. RPS heeft alle landmeetkundige disciplines in huis. Toepasbaar voor objectieve adviezen en doelmatige oplossingen waarmee u verder kunt.
Amberg meettrolley De Amberg GRP system FX is de robuuste systeemoplossing voor het verkrijgen van nauwkeurige spoorgeometrie en spoorobjectdata. Hij wordt ingezet voor veeleisende trackmeetwerkzaamheden met hoge productiviteits- en nauwkeurigheidseisen.
Basisregistraties RPS heeft veel ervaring opgebouwd in het verleden met het bijhouden van de GBKN. Deze ervaring is meegenomen tijdens de opbouw van de BAG en BGT. De fase van beheer is nu aangebroken en u als bronhouder heeft de wettelijke verplichting om binnen de beheergrenzen de situatie actueel en betrouwbaar te houden met de juiste geo-informatie. RPS ondersteunt u bij het beheren en bijhouden van uw geo-informatie.
Leica Zeno 20 De kracht van ons team Landmeten en Geo-informatie ligt in de samenwerking met andere teams binnen RPS en onze opdrachtgevers. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de projecten waarbij de Leica Zeno 20 wordt ingezet.
Stereo-fotogrammetrie Een beproefde inwintechniek waar RPS al vele jaren ervaring mee heeft, is stereo-fotogrammetrie. Nauwkeurig karteren van objecten uit actuele luchtfoto’s.
DTB/KernGIS RPS is sinds 2000 nauw betrokken bij de ontwikkelingen van KernGIS en heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het huidige opleverdossier van Rijkswaterstaat. Het Digitaal Topografisch Bestand (DTB) is bij Rijkswaterstaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het basisbestand voor KernGIS. Het basisbestand dient als onderlegger voor projecten en andere werkprocessen. KernGIS bevat zeer gedetailleerde geo-informatie van vrijwel alle objecten bij wegen en waterwegen. Denk aan verlichtingsobjecten, verkeersborden en verfstrepen, maar ook aan dijken, kades, oevers, afrasteringen en vaarwegsignaleringen. Wij verwerken de geo-informatie voor u bij in de systemen van Rijkswaterstaat.
Robot Plotter De Robot Plotter is een compact, autonoom apparaat dat snel en nauwkeurig stuurlijnen uitzet op asfalt. Eenvoudig mee te nemen, licht in gewicht, door één man te bedienen en direct inzetbaar na het asfaltdraaien.
3D-Laserscannen In toenemende mate zien we dat door de toegenomen hoeveelheid objecten en assets het lastig is om tijdig de staat van een object/asset te bepalen. Regelmatig komt het voor dat informatie over objecten/assets ontbreekt of verouderd blijkt te zijn. In sommige gevallen komt dit door het centraal beheren van deze informatie of het feit dat dit nog niet digitaal verwerkt is. Dit kan zorgen voor een onvolledig of onjuist beeld van de staat van uw assets.
Continue monitoring Met geavanceerde continue monitoring apparatuur heeft RPS al voor diverse projecten deformatiemetingen uitgevoerd om de situatie op de bouwlocatie dag en nacht in de gaten te houden.
Drone inspecties Uw terrein, kunstwerk of gebouw inmeten of inspecteren? Ontdek de voordelen van onze drone-inspecties. Of het nu gaat om het inmeten van een terrein, een asbestinventarisatie in een schoorsteen, het inspecteren van het dak van een gebouw, of het inschatten van de status van een civiel kunstwerk, wij brengen het met onze drones haarscherp in beeld.
ROV onderwaterinspectie Visueel inspecteren en beoordelen onder water. Dat geeft inzicht, maar vergt een aanzienlijke investering in tijd en geld. Ervaar daarom de voordelen van de Remotely Operated Vehicle (ROV) voor visuele inspectie en monitoring in zoet- en zoutwater. Geen kostbare duikteams. Wel snelle en betrouwbare resultaten.