Hoe stofvrij werk jij op de bouwplaats? Je staat er met de zaag, boor of schuurmachine in de hand vaak niet bij stil. Dat stof mogelijk schadelijk is voor je gezondheid. Om beroepsziekten terug te dringen, moeten de gereedschappen waarmee gewerkt wordt, zorgen voor lage emissies. Maar hoe beoordeel je dat? RPS toetst en valideert dit aan de hand van een TNO prestatietoets in een klimaatkamer. 03 augustus 2022 | 5 min leestijd
Gevaarlijke stoffen analyse Werkt uw organisatie met gevaarlijke stoffen? Dan beoordeelt en beheerst u de gezondheidsrisico’s. Maar de beoordeling van blootstellingen en het bepalen van grenswaarden is nog niet zo eenvoudig. Onze toxicologen en arbeidshygiënisten brengen alles haarscherp voor u in beeld. Zo vermindert u de blootstellingsrisico’s voor uw medewerkers én voldoet u aantoonbaar aan de laatste wet- en regelgeving.
Beheer gevaarlijke stoffen Op zoek naar een oplossing voor het doeltreffend inrichten van uw gevaarlijke stoffenbeleid? Wij ondersteunen u met het implementeren van ChemRADE (Chemical Risk Assessment Database). Met deze gebruiksvriendelijke applicatie registreert u niet alleen de gevaarlijke stoffen binnen uw organisatie. Ook beoordeelt u de blootstellingsrisico’s. Daarbij volgt u het 4-stappenplan van Inspectie SZW (I-SZW). Zo blijft uw data altijd up-to-date geordend en voldoet u aan de verplichtingen uit de wetgeving.
Houtstof analyse Houtstof lijkt wellicht onschuldig doordat het een natuurlijk product is. Bij bepaalde bewerkingen van hout kan echter een dusdanige hoeveelheid houtstof vrijkomen dat werknemers kans lopen op gezondheidsschade. Bovendien kan houtstof kankerverwekkend zijn. De blootstelling aan houtstof moet daarom beoordeeld worden als onderdeel van de risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E).
Lasrook onderzoek & analyse Lasrook is een algemene term voor een mengsel van vaste deeltjes en gassen dat bij het lassen en thermisch snijden vrijkomt. De samenstelling varieert sterk per type lasproces, gebruikte materialen en de werksituatie. Dit is bepalend voor de schadelijkheid van de lasrook. Om de juiste maatregelen te kunnen nemen om werknemers te beschermen zijn goede metingen dan ook essentieel.
Blootstellingsonderzoek Komen uw medewerkers in aanraking met gevaarlijke stoffen of micro-organismen? Dan wilt u beroepsziekten voorkomen. Hiervoor is een goed beleid op arbeidshygiëne essentieel. RPS helpt uw bedrijf niet alleen bij het herkennen van chemische, fysische en biologische agentia. Ook bij het kwantificeren en beheersen daarvan. Zo werkt u aan veilige en gezonde werkomgeving.