Home News
Netverzwaringen zijn cruciaal om te voldoen aan de toenemende vraag naar energie. Tegelijkertijd is het steeds uitdagender om hiervoor een plekje te vinden in de ondergrond. Reden waarom de beïnvloedingsberekeningen van de twee jonge engineers Tristan en Troy van den Broek cruciaal zijn voor een veilige en duurzame energievoorziening.
OP DEZE PAGINA
Deel deze pagina
Tien kilometer hoogspanningskabel dichtbij een stalen leiding aanleggen. Wat vroeger acceptabel was, is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Bij kortsluiting kan de stroom overspringen naar stalen objecten, wat levensgevaarlijke situaties kan veroorzaken. In een ideale situatie behouden we voldoende afstand tot bestaande kabels en leidingen. Maar met de toenemende drukte in de ondergrond en de zwaardere belasting van de energie-infrastructuur zijn de veiligheidseisen voor ondergrondse infrastructuurprojecten in de afgelopen jaren aanzienlijk aangescherpt. De ideale afstand blijkt dan vaak onhaalbaar.
“Het uitvoeren van beïnvloedingsberekeningen is daarom essentieel geworden,” legt Tristan uit. De grotere gemeenten eisen bij vergunningsaanvragen dat deze berekeningen worden meegenomen in de projecten. Zonder deze analyse mogen er geen werkzaamheden plaatsvinden. Reden waarom het werk van Tristan en Troy van cruciaal belang is. Want de engineers waarborgen de veiligheid en betrouwbaarheid van de ondergrondse elektriciteitslijnen tijdens de herziening van de bestaande infrastructuur. Hun kennis van elektrotechniek, de studie van elektrische systemen, en mechatronica, dat zich richt op de combinatie van mechanica en elektronica, komt hierbij van pas.
De broers maken gebruik van krachtige tools die elk ontwerp grondig analyseren. Deze zijn ontwikkeld door RPS. “We hebben de berekeningssoftware geautomatiseerd, waardoor we beïnvloedingsberekeningen efficiënter en nauwkeuriger kunnen uitvoeren,” legt Troy uit. “We beginnen altijd met het toetsen van inductieve, weerstands- en thermische beïnvloeding. Hiermee controleren we of de ondergrondse elektriciteitskabels goed functioneren en veilig zijn. Dit voorkomt problemen en levert efficiënte, duurzame oplossingen op,” voegt Tristan eraan toe.
Foto: Engineers Tristan (links) en Troy van den Broek, broers en collega’s.
Tristan houdt zich bezig met complexe berekeningen over hoe verschillende factoren elkaar beïnvloeden. “We denken actief mee met de klant en kaarten eventuele obstakels aan,” legt hij uit. Soms zijn de opgaves complexer dan verwacht en kunnen zelfs de meest geavanceerde berekeningen niet alle eisen voorspellen. “In dat werken we nauw samen met de leidingbeheerders en de klant voor veilige en duurzame oplossingen. Het is voor ons dan ook maatwerk in ieder project en we kijken naar passende maatregelen voor alle aanwezigen partijen.”
Troy focust zich juist weer op de impact van infrastructuurwijzigingen op de omgeving. Hij onderzoekt bijvoorbeeld of het leggen van nieuwe kabels de drinkwaterleidingen opwarmt, wat tot legionellabesmetting kan leiden. “Daarnaast houden we rekening met mogelijke gevolgen van kortsluiting, zodat leidingen in de omgeving niet onder spanning komen te staan.”
Tristan legt uit dat het team niet alleen berekeningen maakt, maar ook intensief betrokken is bij tracéstudies. Zodra een project binnenkomt, komt de hele afdeling in actie. “Wij ondersteunen de tracé-engineers door risico’s vroegtijdig te identificeren, wat hen in staat stelt om tijdig aanpassingen te doen. Op deze manier zorgen we ervoor dat het ontwerp niet alleen technisch haalbaar is, maar ook voldoet aan de veiligheidseisen, zoals die zijn vastgesteld in de NEN3654.” De NEN 3654 is een Nederlandse norm die richtlijnen biedt voor de veiligheid en de betrouwbaarheid van hoogspanningssystemen en buisleidingen in de industrie. RPS heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van die norm.
Vooral bij grootschalige projecten delen de broers de conceptontwerpen met andere afdelingen binnen de organisatie. Denk aan omgevingsmanagement, bodem, ecologie, archeologie, landmeten en explosievenopsporing. “Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat we vanuit verschillende invalshoeken potentiële problemen opsporen en naar oplossingen kunnen zoeken,” weet Troy.
De broers halen veel voldoening uit hun werk. Troy haalt zijn energie uit het samenwerken met inspirerende collega’s. “Vooral het samen aanpakken van uitdagende problemen waardoor ik ook mijn kennis en vaardigheden vergroot. Tristan vult aan: “Zeker als het gaat om baanbrekende projecten binnen de energietransitie. Want elke berekening brengt ons op een veiligere wijze een stap dichter bij een groenere toekomst.”
Met onze beïnvloedingsberekeningen geven we inzicht in de mogelijke invloeden op de ondergrondse infra. Met een team van meer dan 20 experts worden er dagelijks beïnvloedingsberekeningen uitgevoerd die de veiligheid in onze buitenomgeving kunnen garanderen. Kijk voor meer informatie op de uitgebreide dienstenpagina over beïnvloedingsberekeningen.