Home News
Als Rick van der Kaay een verzegelde mail van CEO Dan Batrack in zijn mailbox vindt, is er eerst ongeloof, maar daarna ook trots. Want de projectmanager is uitverkoren voor TetraTech’s exclusieve Leadership Academy in Washington. Hoe leuk is het om je met een select internationaal groepje van high professionals voor te bereiden op een leiderschapsrol die je helpt om de wereld een stukje beter achter te laten.
OP DEZE PAGINA
Deel deze pagina
Stel je voor: je wordt uit ruim 27.000 medewerkers wereldwijd geselecteerd voor een groep van 35 veelbelovende talenten. Wat ga je doen? Je neemt deel aan een speciaal programma dat je de kans biedt om je binnen een internationaal gezelschap verder te ontwikkelen in een leidinggevende positie.
Rick van der Kaay (26) houdt zich bezig met het projectmanagement van de ondergrondse infrastructuur. Hij heeft de eerste module van dit opleidingstraject gevolgd in Washington. In een vraag- en antwoordgesprek deelt Rick zijn meest inspirerende momenten, verrassende eyeopeners en hoe hij nieuwe samenwerkingen smeedt met collega’s uit Australië, Engeland en Ierland.
Foto: Rick van der Kaay: “Het verrassingseffect was duidelijk de rode draad binnen het traject.”
Mijn eerste reactie was vooral ongeloof en nieuwsgierigheid. Ik kreeg de uitnodiging door het tijdsverschil rond middernacht van CEO Dan Batrack in mijn mailbox. Als je dan ’s morgens je mailbox opent, ben je er wel even stil van. Best bizar ook eigenlijk, omdat je op dat moment nog niet precies weet waar het over gaat. Voor mij is het vooral bijzonder omdat ik dit traject met een klein groepje van allerlei nationaliteiten binnen de wereldwijde organisatie mag doen. En dan te bedenken dat we als RPS Nederland door de overname pas sinds een paar maanden bij Tetra Tech horen.
Vooraf had ik geen specifieke verwachtingen, omdat we nog geen programma hadden ontvangen. Het verrassingseffect was duidelijk de rode draad binnen het traject. Dat hield ons scherp. Zo kregen we na het diner ’s avonds opeens een uitdagende casus die we de volgende dag moesten presenteren. Behoorlijk pittig, omdat het ook deels nachtwerk werd.
Maar dat het pittig zou zijn en je tot het uiterste gedreven zou worden, was dan ook wel weer een deel van mijn verwachting. Contacten leggen met verschillende mensen en hun vakgebieden om een basis te leggen voor mogelijke samenwerkingen vind ik ook erg belangrijk. Ik ontmoette vier andere collega’s uit Australië, Engeland en Ierland en dat zou zonder de Academy niet zijn gebeurd.
Foto: Alle deelnemers aan de Tetra Tech Leadership Academy in Washington.
Wat ik tot nu toe heb geleerd en waar ik blij mee ben, is dat de filosofie van Tetra Tech goed aansluit bij die van RPS. We streven ernaar om de wereld te verbeteren en te vereenvoudigen met technologie. Daarbij willen we onze klanten zo goed mogelijk ondersteunen met onze kennis en ervaring. Vanuit een pragmatische en flexibele insteek. Tetra Tech hecht ook veel belang aan de eigen identiteit van lokale operationele eenheden en bevordert een praktische cultuur met een open-deurenbeleid. Dus laten we elkaar vooral opzoeken.
Het gaat om de manier waarop je naar werk en kansen kijkt, en hoe je met mensen omgaat. Je treedt niet op de voorgrond, maar zorgt ervoor dat het proces goed verloopt. Het draait daarbij niet om individuen, maar om het geheel en het maximaliseren van waarde voor de klant en de maatschappij.
Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om hierbij altijd het grotere geheel in het oog te houden, zelfs als je met een klein stukje van het project bezig bent. Er is altijd potentieel om een grotere vraag op te lossen. Probeer samen met je eigen team en andere teams die vraag zo compleet mogelijk te begrijpen en te beantwoorden.
Foto: Ook de Engelsman Howard Cutts (uiterst rechts) was vanuit de RPS divisie (UK&NL) geselecteerd voor de Academy. “I’m incredibly grateful to have been selected for the Tetra Tech Leadership Academy 2023, and thoroughly enjoyed module one in Arlington, Virginia. It was great to meet others from across the Tetra Tech family, and I’m looking forward to module two.”
Je leert snel schakelen in onverwachte situaties, hoe je je het best verbindt met anderen en samenwerkt met diverse belanghebbenden. Je kunt moeiteloos wisselen tussen verschillende rollen en handelen met specifieke belangen. Zo sprak ik bijvoorbeeld een andere deelnemer uit Australië, die een expertise biedt die we in Nederland bij kabels en leidingen niet hebben. We kunnen van elkaar leren en samenwerken, ook al zijn de omstandigheden niet exact hetzelfde. Het benutten van deze kansen draagt niet alleen bij aan mijn carrière, maar ook aan de kwaliteit van onze dienstverlening.
Vooraf aan de Academy moesten we een boek lezen. Dat boek gaat over waarom sommige bedrijven succesvol worden, terwijl andere juist achteruitgaan of zelfs failliet gaan. Vaak denken mensen dat het te maken heeft met snelle, verkeerde of juist goede investeringen. Maar het heeft vooral te maken met vele verschillende factoren die continu moeten worden aangepakt. Het gaat om strategie en ook om het vinden van de juiste mensen en hen op de juiste plek zetten.
Een eyeopener is voor mij het bedrijfsdoel waar Tetra Tech voor staat. In 2030 willen ze het leven van 1 miljard mensen hebben verbeterd. Veel bedrijven praten over cijfers en groei, maar Tetra Tech zet een andere toon door wetenschappelijk te onderbouwen waar ze staan met betrekking tot dat doel. Zo is topografisch met data altijd aantoonbaar wat je doet en voor wie. Dus, stel dat je in Afrika voor een x-aantal mensen in een gebied zowel een drinkwater- als energievoorziening realiseert, dan tel je niet hoeveel inwoners je daarmee in zijn totaliteit helpt, maar hoeveel inwoners per project.
Bijzonder is dat de twee initiatiefnemers Leslie Shoemaker (voorheen onder meer vice-president binnen Tetra Tech, red.) en Charlie McPherson al meer dan 30 jaar actief zijn bij het bedrijf. Dit zegt niet alleen iets over hun betrokkenheid bij de ontwikkeling van jong mensen, maar ook over hun kennis en ervaring die zij inbrengen tijdens de verschillende onderwerpen.
Het was fascinerend om hun perspectief op het bedrijf door de jaren heen te horen. Ze zijn ook bijzonder trots op de overname van RPS, de grootste in de geschiedenis van Tetra Tech. De energie die zij en de hele groep deelnemers uitstraalden, was inspirerend. Vooral omdat niemand echt wist wat hen te wachten stond, maar iedereen zich er volledig voor inzette om er het beste van te maken.
Dat is het belang van je intrinsieke motivatie in je werk. Blijf doen waar je energie van krijgt en blijf daarbij altijd dichtbij jezelf. Tijdens de opleiding heeft die les voor mij een nieuwe dimensie gekregen door de bedrijfsdoelstelling van TetraTech zelf om het leven van mensen te verbeteren.
Het dwingt me voortdurend na te denken over waarom ik dit werk doe. We zijn bijvoorbeeld vooral actief in de energietransitie. Dit doe ik dit niet alleen voor mezelf, of om er geld mee te verdienen. Dit doe ik omdat de wereld voor een enorme uitdaging staat en we de wereld daadwerkelijk moeten veranderen om deze leefbaar te behouden. Die uitdaging geeft me voldoening, waardoor ik mijn werk nu meer dan ooit met plezier doe.
De Tetra Tech Leadership Academy bestaat uit drie modules die gedurende het kalenderjaar worden aangeboden en zich richten op: Mensen, Prestaties, Strategie en Bedrijf. Elk jaar wordt hiervoor een klas geselecteerd van 35 medewerkers wereldwijd om alle drie de modules bij te wonen.
Instructeurs van de Academy zijn onder andere leidinggevenden van Tetra Tech, lokale experts, recente alumni van de Academy en incidentele externe sprekers. Door een interactief format, met onder andere casestudies, mini-trainings-oefeningen en discussie, gaan de deelnemers aan de Academy in gesprek en bouwen ze relaties op met hun medestudenten en instructeurs.