Home News
Hij is nog maar 37 jaar en grijpt de kans om zich als financieel directeur bij RPS verder te ontplooien. Joris Vergeer uit IJsselstein ruilt zijn functie als corporate controller in voor de hoogste macht binnen het financieel domein van een organisatie. Daarin blijft de toegankelijke teamplayer naar eigen zeggen vooral zichzelf. ‘Ik sta graag open voor ideeën van anderen.’
OP DEZE PAGINA
Deel deze pagina
Ga d’r maar aanstaan. Een baan als financieel directeur. Je bent binnen een bedrijf de hoogste verantwoordelijke voor de financiën. Zowel voor wat betreft de planning, de risicobeheersing als het vastleggen van de financiële gegevens. Joris Vergeer had er in 2004 niet van durven dromen toen hij als stagiair vanuit zijn Hbo-opleiding Bedrijfseconomie voor het eerst kennis maakte met de dynamiek van een advies- en ingenieursbureau.
Hij kwam terecht op de afdeling projectadministratie en vormde daarna jarenlang het vertrouwde gezicht als de corporate controller van RPS. Zijn doorzettingsvermogen, arbeidsethos en talent bleven binnen de organisatie niet onopgemerkt. Dus prijkte ook zijn naam op de shortlist van de huidige directie. Joris Vergeer, financieel directeur. Klinkt goed, maar creëert ook druk en verwachtingen.
Hoe lang heb je nagedacht voordat je besloot dit avontuur aan te gaan? “Ik heb hier eerst goed over gesproken met mijn vriendin Mariëlle. Samen hebben wij twee zoons van 6 en bijna 3 jaar oud. Het draagvlak voor deze stap vanuit mijn thuissituatie is voor mij het belangrijkste. Er gaat natuurlijk van alles door je hoofd. Kan mijn gezin deze carrièrestap aan? En ben ik er uiteraard zelf klaar voor? Zelf ben ik in de afgelopen jaren totaal niet met een eventueel volgende stap bezig geweest. Dus als dit op je pad komt, ga je niet over één nacht ijs. Al was ik er voor mezelf wel vrij snel uit.”
Waarom neem je de uitdaging aan? “Ik kijk er erg naar uit om me in een rol als financieel directeur bij RPS verder te ontwikkelen en te bouwen aan een sterke organisatie. Daarbij denk ik ook dat je af en toe tegen jezelf mag zeggen: ‘Ja, dit kan ik en ik ga deze functie vervullen.’ De samenwerking die ik al opzoek met de managementteams en het financiële team geven mij ook veel energie om deze functie met succes op te pakken. Het helpt dat ik daarbij veel support krijg van mijn collega’s om deze stap te zetten.”
Heb je getwijfeld, omdat je nog betrekkelijk jong bent voor zo’n functie? “Bij elke stap horen twijfels. Bij deze stap speelt ervaring een grote rol. Maar ik ben ervan overtuigd dat leeftijd daar maar gedeeltelijk aan gekoppeld is. Waar in mijn oude functie van mij verwacht werd dat ik met probleemanalyses en oplossingsrichtlijnen kwam, moet ik hier in mijn nieuwe functie beslissingen over nemen en ben je hiervoor verantwoordelijk.”
“Natuurlijk mis ik bepaalde kennis- en ervaringselementen van het vak. RPS geeft mij de tijd om mij hierin te ontwikkelen. Zo ben ik vorig jaar september gestart met een Executive Program aan de Erasmus Universiteit. In deze opleiding komen veel vraagstukken naar voren die relevant zijn voor mijn nieuwe functie. ”
“Daarnaast heb ik hele goede leermeesters gehad met Martin (red. Eijkenboom, voormalig financieel directeur) en Douwe (red. Van der Werf, voormalig interim financieel directeur) en ervaar ik veel steun vanuit ons hoofdkantoor in Engeland.”
Je mag nu ook meedenken over het strategische beleid. Wat verwacht je daarvan? “Dat zie ik als een grote eer. Hier houd ik me ook graag mee bezig. Belangrijk is om de financiële doelstellingen van onze organisatie naadloos aan te laten sluiten op de strategie. De business te activeren waar het kan, of op de rem te trappen waar nodig.”
Je volgt oud-financieel directeur Martin Eijkenboom op, met wie je intensief samenwerkte en met wie je een goede band had. Wat heb je van hem geleerd? “Allereerst heel veel inhoudelijk over het vak. Je denkt tijdens je financiële opleiding heel wat geleerd te hebben, maar als je dan in je eerste werkomgeving start, kom je er snel achter dat je eigenlijk nog van niks weet. Martin heeft me toen een beetje bij de hand genomen.”
“De kwaliteit van de financiële rapportages lag in de jaren van Martin hoog. Toch ervaarde het financiële team veel vrijheden om tot dit resultaat te komen. Ik hoop dat we binnen het financiële team Martin zijn kracht als het gaat om “het zeker willen weten” en zijn eindeloze inzet vasthouden.”
Ben je meer van het creëren van een appeltje voor de dorst, of van het principe dat de kost voor de baat uitgaat? “Dat is zeer situatie afhankelijk. Allereerst hebben we ons te houden aan de verslaggevingsregels. Ik denk dat we altijd kritisch moeten zijn over het maken van kosten. Dit is een gezonde situatie voor ieder zijn persoonlijke huishoudboekje, dus ook voor die van RPS. Voor onze organisatie moeten we creativiteit en vindingrijkheid in ieder geval altijd belonen. Op de lange termijn doen onze klanten dit ook.”
Denk je zelf meer in korte of lange termijn vooruitzichten? “Binnen een bedrijf als RPS bespreken we de cijfers maandelijks. Mijn rol in de beoordeling van die cijfers is deze maandelijkse ‘actualiteit’ te plaatsen in de strategische vergezichten. Over het algemeen denk ik vooral in de lange termijn. Dit gaat helaas wel gepaard met een dosis ongeduld als iets mindere persoonlijkheidseigenschap.”
Een financieel directeur blinkt doorgaans uit in vooruitdenken, het inschatten van risico’s, het snel doorgronden van cijfers en het scheiden van hoofd- en bijzaken. Waar ligt jouw primaire kracht en aandachtspunt? “Ik denk dat mijn kracht ligt in het scherp analyseren. Het helpt me om daardoor hoofd- en bijzaken beter te onderscheiden om als organisatie koersvast te blijven.”
“Inherent aan een doorgroeipromotie binnen hetzelfde bedrijf is het afstoten van werkzaamheden. Het werk delegeren is daarin voor mij een aandachtspunt. Maar het is prettig dat we een sterk financieel team hebben, dat staat te popelen om het gat op te vullen.” Wat voor type financieel directeur kunnen jouw collega’s verwachten? “Iemand die makkelijk is in de omgang. Want ik zal als persoon zeker niet veranderen. Alleen mijn functie verandert, dus zal ik soms anders moeten acteren, maar ik blijf wie ik ben. Ik sta graag open voor ideeën van anderen. Uiteindelijk zal ik mijn beslissingen afwegen en deze beslissingen nemen in het belang van RPS en haar werknemers.”
Wat hoop je tot slot dit jaar te bereiken? “Binnen het bedrijf denken we goed na over hoe we ons werk uitvoeren. Als we deze processen nog gedetailleerder kunnen vastleggen, sluiten onze primaire en ondersteunende processen nog beter op elkaar aan. Ik vind het belangrijk dit verder te ontwikkelen, omdat het zowel voor onze medewerkers als klanten veel helderheid oplevert in hoe we werken.”
“Binnen onze organisatie werken we daarnaast steevast aan het verbeteren van projectmanagement door interne trainingen. Denk aan het opstellen van duidelijke contractvoorwaarden, die zowel vooraf als tijdens de uitvoering van ons werk aan bod komen. In deze trainingen komt ook ons financieel besturingsmodel ter sprake. Met de introductie van dit trainings- en verbeterprogramma streef ik ernaar dat we als bedrijf de klantvraag nog beter kunnen beantwoorden.”
“Tot slot liggen er voor ons als management grote vraagstukken als het gaat om huisvesting, mobiliteit en thuiswerken. Corona zorgt ervoor dat we over bepaalde strategische keuzes nu misschien wel anders denken. Ik zie het als mijn gedeelde rol om ervoor te zorgen dat we hier met goede oplossingen komen voor onze medewerkers.”
“Daarbij is het als onderdeel van een internationaal beursgenoteerd bedrijf belangrijk dat we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen. Ik wil me er voor de toekomst dan ook hard voor maken dat we dit blijven borgen in onze bedrijfsdoelstellingen.”