Home News
Een nieuwe start is altijd spannend. Zeker als het gaat om een nieuwe baan. Veel nieuwe indrukken: je werkplek, collega’s, klanten en programma’s. Toch maakte Ruud Vink na een maand al de stap naar (interim) teamleider en is Merel van de Velde met haar aanstekelijke enthousiasme al niet meer weg te denken binnen het serviceteam van het lab in Breda. We peilden de eerste indrukken van beide nieuwelingen tijdens de onboardingsdag.
OP DEZE PAGINA
Deel deze pagina
Foto: Vincent van Zeeland maakte de overstap van coördinator asbestprogramma bij het Rijksvastgoedbedrijf naar een rol als projectleider bij RPS.
Of je nu net van school komt, of al even meeloopt in de branche. Starten bij een bedrijf gaat nooit gepaard zonder (gezonde) spanning. Gelukkig ben je bij RPS nooit als enige nieuw. In een dynamische organisatie staan voortdurend interessante vacatures open, dus is het verwelkomen en inwerken voor iedereen heel belangrijk.
Reden voor RPS om kort na de zomervakantie met een hapje en drankje een onboardingsdag te organiseren. Want nieuwe, frisse medewerkers kunnen niet alleen van bedrijven leren, maar organisaties ook van hen. Plaats van handeling: de sfeervolle brasserie van De Heeren van Slydregt in Sliedrecht. Uiteraard was iedereen vooraf getest, zodat de 1,5 meter geen belemmering meer vormde tijdens de kennismaking.
Foto: De nieuwe SHEQ-manager Jan Maarten Cornet liet zich meteen gelden als het gaat om veiligheidsvraagstukken op de werkvloer.
Eén van de nieuwkomers is Merel van de Velde (30) uit Sprundel. Samen met 8 andere kersverse RPS’ers bezocht ze de onboardingsdag om elkaar niet alleen beter te leren kennen, maar vooral ook kennis en ervaringen uit te wisselen. De eerste kantoorweken hebben ze er al op zitten. Hoe kijken zij terug op hun vuurdoop?
“Het valt me hier op de onboardingsdag weer op hoe divers de organisatie is, vanuit heel Nederland zijn er collega’s aangeschoven. Van applicatiebeheer tot HR-medewerker en van landmeter tot bodemadviseur, iedereen heeft zin om aan de slag te gaan. Prettig om even uit te wisselen hoe de eerste dagen zijn gelopen”, begint Merel, die een paar maanden geleden startte als projectcoördinator bij het asbestlaboratorium.
Foto: Merel van de Velde: “Het sociale karakter binnen een organisatie had ik nog niet eerder meegemaakt.”
Toch zat het niet in de carrièreplanning om op 30-jarige leeftijd bij RPS uit te komen. Haar droom als middelbare scholier: werken bij de politie en dan het liefst bij de zedenpolitie. “Ik ben niet de persoon die zegt van: ‘Hier heb je een boete’, zegt ze met een lach. “Liever bijt ik me vast in ingrijpende zaken. Van jongs af aan ben ik al gefascineerd door programma’s als CSI en Investigation Discovery.”
Helaas gooide fysiek ongemak roet in het eten. “Drie dagen voor de sporttest om toegelaten te worden tot de opleiding in Apeldoorn scheurde ik mijn voorste kruisband en meniscus helemaal af. Het revalidatietraject daarna duurde zo lang dat ik voor een andere richting ben gegaan.”
Van het volgen van een opleiding op de agrarische school tot uiterlijke verzorging. Het kon helaas nooit tippen aan haar droombaan bij de politie. “Daar heb ik veel moeite mee gehad. Maar goed, je moet door.”
Dat deed ze verdienstelijk bij onder meer een asbestlaboratorium en motorzaak. “Ik heb RPS altijd in de gaten gehouden, omdat ik geregeld met medewerkers van het bedrijf te maken had in mijn vorige baan binnen de asbestwereld. Regelmatig keek ik tevergeefs of er vacatures waren, totdat ik er één op Facebook zag. Daarna was het vrij snel rond”, klinkt ze enthousiast.
Foto: Tijdens de onboardingsdag gingen de nieuwelingen aan de slag met de vraag hoe het onboardingstraject bij RPS verbeterd kan worden.
De gezellige Brabantse lijkt bij RPS op haar plek. “Je voelt je meteen heel welkom. Kreeg op mijn eerste dag bijvoorbeeld een leuk persoonlijk welkomstkaartje thuisgestuurd met chocolade. Daarnaast vond ik op mijn bureau een goodybag. Met drinkfles, tas, veiligheidshesje en zelfs een powerbank.”
Hoewel corona een ‘normale’ inwerkperiode op de werkvloer in de weg stond, kijkt ze er toch prettig op terug. “Ik ben heel open en vriendelijk ontvangen. Was ook best zenuwachtig, maar collega’s kwamen al snel een praatje maken. Dat sociale karakter binnen een organisatie had ik nog niet eerder meegemaakt. Bovendien, alles is vrij duidelijk hier.”
Haar andere nieuwbakken collega, Ruud Vink (35), klinkt instemmend. Na een maand projectmanager te zijn geweest in het team Water en Bodem, kreeg hij door personeelsverloop de kans zich als interim teamleider te bewijzen. “Het is een relatief klein bedrijf met grote contracten. Een open bedrijf waar je kansen en mogelijkheden krijgt. Daar word je ook echt in gestimuleerd en in begeleid”, klinkt hij opgetogen over zijn eerste maanden.
Ruud voelt zich thuis in zoals hij zegt “een praktisch ingestelde organisatie met korte lijnen”. Meer concreet: “Als iets gedaan moet worden, dan is het zo geregeld. Dat zie je vandaag bijvoorbeeld ook terugkomen bij de onboardingsdag. De medewerkers die deze dag hebben voorbereid en begeleiden zijn druk aan het meeschrijven met de feedback die wij ze geven. Ik heb er vertrouwen in dat hier ook echt iets mee gedaan wordt”, aldus de teamleider die in zijn vrije tijd ook actief is als campagneleider bij het CDA voor de gemeenteraadsverkiezing in Waddinxveen.
Foto: Ruud Vink: “Ik ben op mijn plek in een praktisch ingestelde organisatie met korte lijnen.”
Heeft hij nog tips voor een goede inwerkperiode? “Wellicht is het goed om zogenoemde buddy’s in te voeren. Iemand die je in deze periode een beetje bij de hand neemt. Zij weten immers precies hoe de bedrijfscultuur in elkaar steekt en bij wie of waar je moet zijn voor informatie. Hoe sneller nieuwe medewerkers zich settelen en optimaal hun werk kunnen uitvoeren, hoe sneller ze kunnen bijdragen aan het succes van het team of de organisatie”, is zijn overtuiging. De aanwezige HR-functionaris klinkt instemmend en geeft aan dit mee te nemen in het nieuwe onboardingsprogramma.
Voor Ruud is het de vierde keer dat hij aan een nieuwe baan begint. Hij heeft vanuit zijn passie voor weer en klimaat Aardwetenschappen gestudeerd. Een baan bij het KNMI leek een logisch gevolg. Echter, kon hij hier zijn draai hier niet vinden. Daarvoor deed hij wel ruim drie jaar ervaring op bij advies- en ingenieursbureau TAUW. Hier combineerde hij het teamleiderschap met een functie als projectleider (water)bodemonderzoek.
Bij RPS hoeft hij zijn aandacht niet te verdelen. “Leidinggeven is echt een vak en projectmanager ook. Dat wordt hier ook zo gezien. Ik kan me helemaal focussen op mijn rol als teamleider. Prettig want zo kan ik ook tijd vrijmaken voor mijn collega’s. Ik vind het belangrijk dat ze altijd bij me kunnen binnenlopen. Je merkt na een periode van aftasten dat dit ook wordt gewaardeerd. Ik ben hier kortom helemaal op mijn plek.”
Bekijk hier de meest actuele vacatures en wie weet ontmoeten we je binnenkort op de volgende onboardingsdag.