Home News
Ze zijn dagelijks actief met het onderzoeken en analyseren van monsters. Denk aan asbest, chroom 6 en legionella. Of werken aan grondproeven voor dijkverbeteringsprojecten. Specifieke vakgebieden met hun eigen werkcultuur. Hoe werk je dan één hecht team? Het antwoord kwam in de Biesbosch.
OP DEZE PAGINA
Deel deze pagina
Wat hadden ze ernaar uitgekeken. De analisten, teamleiders, planners, coördinatoren en overige medewerkers van RPS analyse. Een groep van 60 man sterk zou deze middag met diverse sloepen met creatieve opdrachten de waterrijke Biesbosch verkennen. Want de Biesbosch beleven is een unieke ervaring. Een landschap dat soms een echte jungle lijkt en wat verderop weer de meest weidse uitzichten biedt.
Helaas gooit het weer roet in het eten. De delta met bijzondere natuur maakt plaats voor een mysterieuze, gesloten houten box en een openingsopdracht. Zodra de eerste opdracht is volbracht, krijgen zij toegang tot de inhoud van de box: een magische tablet met speciale software, vragenkaarten, een aantal attributen én… meer boxjes.
Alleen als het team goed met elkaar samenwerkt, komt het team verder. Een motto dat ook steeds nadrukkelijker geldt op de werkvloer. De analisten doen in de laboratoria allemaal onderzoek in een bepaald vakgebied, zoals asbest, Arbo of geotechnisch gerelateerde zaken. Met elk hun eigen kennisspectrum, cultuur en werkmethode.
Wat zou er mooier zijn als al deze disciplines elkaar wat breder zouden kunnen versterken? Bijvoorbeeld als het gaat om kennisdeling over nieuwe ontwikkelingen, of om de klant beter te kunnen informeren over een breder dienstenpakket. Om die reden is binnen RPS het initiatief ‘Eén lab, ons lab’ gestart.
Mireille Huberts, travel- en eventmanager bij Biesbosch Business, begeleidt de teambuildingsdag. Zij merkt dat het zo’n teambuildingsdag in het algemeen en het spel in het bijzonder zijn waarde bewijst om dit proces te ondersteunen.
“Wat je op zo’n moment ziet gebeuren, is dat iedereen een bepaalde expertise heeft en van meet af aan fanatiek oppakt. Je merkt dat men samen gedreven naar dat eindpunt toe wil. Tot hoe ver kun je komen? Wat is hetgeen wat we niet weten? Wie kan wat doen? Door die nieuwsgierige insteek te combineren met individuele kennis en inzichten kom je verder.”
Arbeidshygiënist Erik van Nunen komt met zijn groep uiteindelijk het verst en wint. Ook hij wijst op het belang van goede samenwerking als sleutel voor dit succes. “Alle soorten puzzels vereisten verschillende inzichten. De een kan goed uit de voeten met de visuele aspecten, de ander met woorden en letters. De groep die dit proces het beste in de praktijk brengt wint”, aldus de arbeidshygiënist.
Hij vervolgt: “Dat is iets waar ik nu zelf binnen mijn werkveld ook mee te maken heb. Zelf ben ik voornamelijk actief met biologische of chemische analyses, maar ik ga bijvoorbeeld ook meer in gesprek met een collega die bodemmonsters bij kademuren onderzoekt. Welk type monsters onderzoek je dan? Hoe spits komen die metingen dan? Dit verbreedt niet alleen mijn eigen werkveld, ook help ik er de klant mee als hij toevallig op zoek is naar soortgelijke expertise.”
Zo geeft een goede teambuildingdag inzicht en verdieping in zichtbare en vooral onzichtbare (communicatie) patronen die er in het team aanwezig zijn. Het zorgt voor een proces om sterkere banden tussen de leden van een groep te creëren. Dus samen lachen, verbinden én leren. Is dat doel bereikt?
Mireille vindt van wel. “Ondanks dat we niet op het water konden, hebben de deelnemers hun creativiteit op een andere wijze kunnen invullen. Ik heb geen chagrijnige gezichten gezien. Men heeft heel sterk de motivatie om er samen het beste van te maken. Het is ook gewoon een heel leuke en sociale club mensen.”
Jan Kegelaer, operationeel directeur bij RPS analyse, knikt tevreden. “Ik heb veel lachende gezichten gezien, en een gezonde dosis rivaliteit. Ik ben trots als iedereen geniet en het ook serieus oppakt. Je merkt dat men elkaar volop ruimte geeft om je mening te geven en daarnaar luisterden.”
“Daarmee versterk je elkaar en werk je aan een hecht team. En dat is nu ook precies ons doel met ‘Eén lab, ons lab’. Dat proces zal nooit klaar zijn en we zijn er nog lang niet. Maar vandaag bewijst wel dat we op de goede weg zijn.”