Van voormalig defensieterrein naar natuurgebied 

Bij de ontmanteling van het voormalige militaire Kamp van Zeist geven we 41 hectare gebied terug aan de natuur. Een uitdagend project op een bijzondere plek waar circulaire sloop centraal staat. Benieuwd hoe we dat aanpakken? Henk Bierens, projectmanager asbest en sloop bij RPS, geeft in deze video tekst en uitleg.

01 oktober 2024 | 3 min leestijd

Circulaire ontmanteling Kamp van Zeist


Het voormalige defensieterrein Kamp van Zeist, gelegen op de Utrechtse Heuvelrug, maakt deel uit van het programma Hart van de Heuvelrug. Binnen dit programma willen de provincie Utrecht, de gemeenten Zeist en Soest, en Het Utrechts Landschap, het terrein herinrichten als natuurgebied. Maar niet voordat de huidige gebouwen en infrastructuur worden gesloopt en de bodem wordt gesaneerd.

Circulaire aanpak

De sloop van het kamp wordt circulair aangepakt. “We kijken niet alleen naar het slopen, maar vooral naar wat we kunnen hergebruiken,” vertelt Henk Bierens, projectmanager asbest en sloop bij RPS. Zijn team begeleidt de volledige tenderfase en kiest de meest geschikte sloopaannemer. Daarbij draait alles om duurzaamheid: “Betonpuin kan bijvoorbeeld opnieuw gebruikt worden in de betonindustrie als vervanger van grind,” legt Henk uit. “Daarnaast worden materialen zoals houten balken en staalconstructies zoveel mogelijk hergebruikt.”

CO2-dashboard

De circulaire aanpak van RPS betekent dat er naar schatting 40.000 tot 50.000 ton aan materialen vrijkomt die hergebruikt kunnen worden. “We moeten zuinig zijn op onze grondstoffen. Dit project laat zien dat circulair slopen niet alleen mogelijk is, maar ook noodzakelijk,” benadrukt Henk. Het doel is duidelijk: het terrein moet worden teruggegeven aan de natuur.

Naast circulariteit speelt ook CO2-reductie een grote rol in het project. “We houden een CO2-dashboard bij waarmee de aannemer elke maand zijn uitstoot rapporteert,” zegt Henk. Zo kan RPS continu monitoren en bijsturen, bijvoorbeeld door over te schakelen op andere brandstofsoorten of meer elektrisch materieel in te zetten.

Op weg naar een circulaire toekomst

Henk is enthousiast over de samenwerking met de provincie en andere betrokken partijen. “Het blijft geweldig om samen plannen te maken, onderzoeken uit te voeren en alles in kaart te brengen. Van iets ouds maken we weer iets nieuws. Wat is er nu mooier om samen te werken aan een project waarbij de partijen gezamenlijk inzetten op een duurzaam resultaat dat de natuur ten goede komt.”

Het project Kamp van Zeist is een mooi voorbeeld van hoe we kunnen bijdragen aan een circulaire economie, met als doelstelling om in 2050 volledig circulair te zijn. “We zijn al goed op weg,” concludeert Henk. “Dankzij projecten als deze blijven we niet alleen de natuur beschermen, maar zorgen we er ook voor dat de economie blijft draaien met duurzame oplossingen.”

Meer weten over circulair slopen?

Bij RPS integreren we standaard circulaire principes in onze sloopmethoden, waarbij we CO2-uitstoot verminderen. Een integrale aanpak zorgt ervoor dat wij u de zorg uit handen nemen in alle fases van het project. Met één vast aanspreekpunt ligt onze focus op veiligheid en duurzaamheid. Kijk voor meer informatie op onze uitgebreide dienstenpagina over circulair slopen.