Vrijkomende materialen verspillen? Niet als het aan RPS en DuSpot ligt

Circulariteit in de bouw is geen keuze meer, maar een must. Daarom werkt het vakteam circulair sloopmanagement van RPS samen met de slimme matchingstool van DuSpot. Deze samenwerking zorgt ervoor dat minder herbruikbare materialen verloren gaan en meer bedrijven profiteren van hergebruik.

11 maart 2025 | 3 min leestijd

Bouwmateriaal krijgt tweede leven met slimme matchingstool


Slopen is allang niet meer simpelweg afbreken. Het draait om demontage en ontmantelen met oog op hergebruik. RPS helpt opdrachtgevers om sloopprojecten circulair aan te pakken. “We kijken al in een vroeg stadium naar welke materialen opnieuw gebruikt kunnen worden”, zegt Herco Brand, projectmanager bij RPS.

DuSpot biedt hiervoor een slimme digitale oplossing. Met een matchingstool zijn zij in staat om het totale vraag en aanbod van circulair en duurzaam bouwmateriaal te inventariseren en met elkaar te matchen. Zie het als een soort Tinder, maar dan voor bouwmaterialen: een doeltreffende manier om vrijkomende materialen aan de juiste projecten te koppelen. Denk aan gebruikte bakstenen, houten balken die opnieuw ingezet kunnen worden, maar ook aan partijen materialen die ergens ongebruikt blijven liggen.

“Veel bedrijven willen wel circulair werken, maar weten niet hoe ze materialen kunnen inzetten”, zegt Mart Mensik van DuSpot. “Onze tool maakt het makkelijk om vraag en aanbod samen te brengen. Doordat RPS al vroeg in het proces van circulaire sloop betrokken is, kunnen zij hierin een belangrijke rol  spelen.”

RPS-nieuws-Duspot

Mart Mensik van DuSpot (links) en Herco Brand, projectmanager bij RPS.

Op tijd inzicht in beschikbare materialen

Een van de grootste uitdagingen bij circulair bouwen is het op tijd beschikbaar hebben van de juiste materialen. “Veel materialen verdwijnen in de opslag of blijven bij de aannemer liggen, terwijl ergens anders juist vraag is”, legt Brand uit. “Doordat wij de materialen al vroeg te registreren en zichtbaar te maken, kunnen ze eerder een nieuwe bestemming krijgen.”

Die vroegtijdige zichtbaarheid vergroot de kans dat materialen opnieuw worden gebruikt en voorkomt onnodige verspilling. Wat nu vaak nog losse initiatieven zijn, wordt zo een structurele aanpak. Mensink: “Met hulp van DuSpot kunnen zij de materialen die vrijkomen direct koppelen aan nieuwe projecten. Zo gaan ze niet verloren, maar krijgen ze een tweede leven.”

Bouwsector in beweging krijgen

Brand onderstreept dat het hier niet alleen om RPS gaat. “Circulair bouwen werkt alleen als de hele keten meedoet. “Het gaat er niet om wat wij als bedrijf goed doen, maar om hoe we de bouwsector in beweging krijgen. Als niemand iets doet, gebeurt er niets. Dit is een logische stap in onze dienstverlening én een stap vooruit voor de bouwsector. Wij nemen als RPS hierin graag onze verantwoordelijkheid en hopen dat anderen volgen.”

Ook opdrachtgevers zien de urgentie merkt Mensik. “Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen,” stelt hij. “Het is goed dat RPS aansluit bij DuSpot, maar uiteindelijk zullen ook bouwbedrijven, architecten en ontwerpers moeten participeren. Alleen samen kunnen we echt verschil maken.”

RPS-nieuws-Hubspot

Meer weten over circulair slopen?

Bij RPS integreren we standaard circulaire principes in onze sloopmethoden, waarbij we CO2-uitstoot verminderen.  Een integrale aanpak zorgt ervoor dat wij u de zorg uit handen nemen in alle fases van het project. Met één vast aanspreekpunt ligt onze focus op veiligheid en duurzaamheid. Kijk voor meer informatie op onze uitgebreide dienstenpagina over circulair slopen.

Related Expertise