Natuur De ecologische kwaliteit van uw (her)inrichtingsprojecten wordt steeds belangrijker. U wilt daarom toch ook op de juiste wijze inspelen op de natuurwetgeving? En uw project tegelijk ‘natuurlijk’ beter maken? Met specialistisch onderzoek en advies van inrichting tot beheer bieden wij inzicht in de consequenties van uw plannen. Daarna is de keuze aan u.
Landmeten en Geo-informatie De start van elk project begint met de juiste uitgangspunten. Deze uitgangspunten zijn onderdeel van landmeten en geo-informatie. Wat zijn mijn grenzen? Hoe is de situatie nu? Wat is er bekend over de historie? Wat zit er onder de grond en welke regels gelden hier? RPS advies- en ingenieursbureau kan u in alle facetten ondersteunen, op die manier heeft u een zo optimaal mogelijk verloop van het project.
Omgevingsmanagement Klachten uit de omgeving, gedoe met vergunningen, obstakels in de ondergrond. U krijgt er tijdens uw project mee te maken. Uw doelen en de belangen van de omgeving staan daarin soms ver uit elkaar. De impact die dit heeft op (de planning van) uw project wordt vaak onderschat. Vooral als er niet wordt gehandeld vanuit gemeenschappelijke waarden en wederzijds begrip. Met als resultaat de welbekende ‘rompslomp’ van bezwaren en vertragingen. Dit maakt professioneel omgevingsmanagement onmisbaar.
Gebiedsinrichting Het beschermen en in stand houden van een prettige leef-, woon-, en werkomgeving is essentieel voor de toekomst van Nederland. Wij voelen ons thuis in gebiedsinrichting én het beheer van stad en land. Zijn actief binnen de techniek, ecologie, waterbeheer en (water)bodem. Juist daar waar de natuur- en wateropgaven groot zijn.
Bodemonderzoek Onze ondersteuning betreft het gehele traject van bodemonderzoek, van historisch vooronderzoek tot en met saneringsonderzoek en uitvoering. We verrichten onderzoek in het kader van wet- en regelgeving, bijvoorbeeld bij bouw- of milieuvergunningen. Maar we verrichten ook bodemonderzoek op privaat initiatief, wenselijk bij het in kaart brengen van mogelijke risico’s bij de aankoop van een locatie.
Inspectie civiele kunstwerken Wij zorgen niet alleen voor de inspectie van civiele kunstwerken. Ook adviseren we over passende herstelwerkzaamheden. Van constructieve gebreken tot gevaarlijke stoffen. Met een team van inspecteurs, constructeurs, geo-deskundigen, arbeidshygiënisten, landmeters en eigen laboratoria. Alles onder één dak. Overzichtelijk en inzichtelijk. Voor overheden, waterschappen, aannemers, adviesbureaus en projectontwikkelaars.
Assetmanagement civiele kunstwerken Als beheerder van civieltechnische kunstwerken wilt u uw beheer- en onderhoudsagenda op orde hebben. Wij ondersteunen u met een proactieve en risicogerichte aanpak van uw inspecties. Met assetmanagement helpen we u alles uit het beheer en onderhoud te halen.
Inrichtingsplan Hooikade Ondanks de beperkte ruimte en het behoud van historische bomen, krijgt de Hooikade een ingrijpende metamorfose. Want naast het versterken van de kadeconstructie, wordt ook de buitenruimte opnieuw vormgegeven. Ontdek hoe slimme oplossingen en creativiteit binnen een UAV-GC contract samenkomen voor deze nieuwe parel aan het oudste stadspark van Nederland.
Kabels en leidingen verleggen op de N226 De Woudenbergseweg (N226) in Maarsbergen krijgt een spooronderdoorgang. Hiermee verdwijnt de gelijkvloerse spoorwegovergang. Doel is het bevorderen van de verkeersveiligheid, de doorstroming en de leefbaarheid in het dorp. Maar voor het zover is, coördineert RPS het verleggen van de kabels en leidingen, in opdracht van de provincie Utrecht.
Duurzame aanbesteding Vredenburghlaan De langste provinciale weg (N207) van Zuid-Holland heeft een verkeersprobleem. Dit verslechtert de toegankelijkheid van het gebied rondom Boskoop en Waddinxveen. Met de aanleg van de nieuwe randweg Waddinxveen wil de provincie de regionale infrastructuur rond Waddinxveen verbeteren. De Vredenburghlaan is onderdeel van de nieuwe randweg om Waddinxveen. De weg ontlast het lokale wegennet en maakt de A12, A20 en het bedrijventerrein Glasparel+ beter bereikbaar.
Vrachtschepen krijgen ruimte op Julianakanaal De Maasroute is voor vrachtschepen een van de belangrijkste scheepvaartverbindingen binnen Europa. In opdracht van Rijkswaterstaat moet deze route geschikt gemaakt worden voor grotere binnenvaartschepen. Dit gebeurt onder meer door het Julianakanaal langs de Maas te verbreden en te verdiepen.
Herinrichting veerstoep Bergambacht De aanpak van de nieuwe Veerstoep in Bergambacht is vanuit meerdere doelen uniek. Zo voorziet het ontwerp niet alleen in een veiligere en efficiëntere infrastructuur. Ook zorgt het voor een aantrekkelijker leef-, woon- en werkgebied. Bekijk in de case hoe RPS dat met betrokken partijen inricht voor de gemeente Krimpenerwaard.
Kunstwerkinspectie gemeente Gooise Meren Het vaststellen van de conditie van civiele kunstwerken vormt de basis voor duurzaam beheer. De gemeente Gooise Meren heeft er veel belang bij dat een goede conditie en veiligheid van deze publieke assets gewaarborgd blijft. Zij heeft RPS gevraagd binnen twee maanden een inspectie op handafstand uit te voeren van al haar 81 assets.
Herinrichting Winkelcentrum De Meenthof Winkelcentrum De Meenthof is na 22 jaar toe aan een totaal nieuwe aanblik. Er leeft er onder de inwoners en winkeliers behoefte om deze plek eens grondig aan te pakken. In opdracht van de gemeente Wijdemeren kreeg het winkelcentrum in nauwe samenspraak met de omgeving binnen een jaar een nieuwe, frisse uitstraling.
Onderzoek primaire waterkeringen Hoogheemraadschap van Rijnland Hoogheemraadschap van Rijnland heeft van de Keersluis (rijksmonument), Mallegatsluis (gemeentelijk monument) en Veerstal veel documentatie beschikbaar. Dit gaat om historische bestektekeningen, maar ook om recent uitgevoerd onderzoek naar bijvoorbeeld de stabiliteit van een object of de betonkwaliteit. Met nader onderzoek wil het waterschap de leemtes dichten waarover de versterkte documenten geen informatie verschaffen.
De dijk van de toekomst Met het thema ‘Seeds of Change’ nodigt de Water Conference in New York de wereld deze week uit na te denken over innovatieve oplossingen voor waterbeheer. Nederland blijft onverminderd werken aan de slimme en duurzame versterking van haar dijken, met als doel deze steeds beter te laten samensmelten met de omgeving. Het project ‘Sterke Lekdijk’ van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma, is hiervan een treffend voorbeeld. Ontdek hoe onder de vleugels van een innovatief partnerschap de ambitie voor een emissieloze dijkversterking naadloos aansluit bij natuur- en recreatieontwikkeling. 22 maart 2023 | 11 min leestijd
Kinderdijk krijgt opknapbeurt Kinderdijk, het wereldberoemde werelderfgoed in Zuid-Holland, ondergaat een metamorfose. Want het entreegebied van het dorp, bekend om haar windmolens, krijgt een groene make-over en wordt overzichtelijker en veiliger. Peter Verwoert van de gemeente Molenlanden en projectleider Marco van Leeuwen van RPS nemen je mee in dit traject. 09 februari 2023 | 3 min leestijd
‘We kregen veel nieuwe inzichten in hoe grondverzet in de praktijk wordt toegepast’ Bij de hbo-opleiding Management van de Leefomgeving aan de HAS green academy (voorheen HAS Hogeschool) leer je alles over het inrichten en beheren van onze leefomgeving. Maar wat is er nu beter dan dit zelf eens te beleven bij het natuurherstelproject in de Binnenveldse Hooilanden? Onze werkvoorbereider Matthijs Huiting en Maarten van der Valk van Staatsbosbeheer namen de studenten mee het veld in. 11 mei 2023 | 3 min leestijd
GRIP ondersteunt ProRail bij juiste dataspoor Om dagelijks 1 miljoen reizigers op een spoornet van 7000 kilometer met 6500 treinritten soepel te laten bewegen, slaat ProRail de handen ineen met Geodan, Iv-Infra en RPS. Binnen de samenwerkingscombinatie GRIP zullen zij de komende acht jaar werken aan de structuur en vernieuwing bij het digitaliseren en automatiseren van de assetdata. 07 september 2023 | 6 min leestijd
Exclusief kijkje bij werk aan Oostvaardersplassen Ontdek de magie van de Oostvaardersplassen. Want hier werkt Staatsbosbeheer samen met RPS aan een bijzonder project voor natuurontwikkeling en bezoekersbeleving. De alumni van VVA Aristaeus (verbonden aan de Hogeschool Van Hall Larenstein) kregen een exclusief kijkje achter de schermen in het gebied wat normaliter niet voor bezoekers toegankelijk is. 10 oktober 2023 | 3 min leestijd
Droogdokdeuren inspecteren in maritiem decor Bij het inspecteren van de droogdokdeuren in de Oude Rijkswerf Willemsoord kom je oren en ogen tekort. Met projectmanager Peter Wiebes maken we een rondje over dit erfgoed en ontdekken zeven fascinerende aspecten die dit werk hier zo bijzonder maken. Een verhaal over Napoleon, duikteams en geavanceerde staaldiktemeters. 26 oktober 2023 | 6 min leestijd
Natuurbruggen: Gaan mens en dier samen? Nederland beschikt over meer dan 70 natuurbruggen, waarvan er een aantal is opengesteld voor mensen. Leuk voor ons, maar wat betekent dit voor het gebruik en passeergedrag van de dieren? Hoewel deze vraag in binnen- en buitenland nog maar beperkt is onderzocht, geeft de monitoring bij Natuurbrug Laarderhoogt nu wel interessante resultaten. 27 januari 2022 | 7 min leestijd
Natuurherstelproject Binnenveld valt in de smaak bij studenten We hebben maar één aarde, één leefomgeving. Dus daarom moeten we zorgvuldig omgaan met de inrichting, het ontwerp en het beheer daarvan. Bij de hbo-opleiding Management van de Leefomgeving op de HAS leer je hier alles over. Wat is er dan leuker om zo’n natuurherstelproject zelf te beleven. Staatbosbeheer en ons team Landschap en Natuur namen de studenten een dagje mee het veld in. 01 april 2022 | 3 min leestijd
David Gideonse Divisional Operational Director Infrastructure T: +31 88 99 04 500 Email David Gideonse